måndag 22 mars 2010

Kina och Indien viktiga för svensk ekonomi.

I en artikel i SvD den 19 mars 2010 gör Leif Petersen under rubriken Kina ger världen styrfart en bra beskrivning av den framtida ekonomiska utvecklingen.

Underrubrikerna säger mycket om utvecklingen. Petersen skriver:” Den globala återhämtningen” inte så förtroendegivande”, enligt Swedbank” och ” Återhämtningen i den globala ekonomin blir långsam och den kommer att slå mot svensk exportekonomi. I nuläget är det utvecklingsländer som Kina som ser till att det är styrfart i ekonomin.”

Europa kommer att få nöja sig med 1 till 2 procent tillväxt, USA mellan 2 och 3 och Brasilien och Ryssland växer med ungefär 5 procent årligen mellan 2010 till 2012. Högst blir tillväxten i Indien med 8 procent och Kina med bortåt 10 procent. Orsaken till den långsamma tillväxten är att många länder måste påbörja konsolidering av budget och statsskulder. Räntorna måste kanske höjas på grund av rädsla för inflation. Hos en del länder börjar statsskulden bli så hög som över 90 procent av BNP. Japan har högst skuld med 200 procent sedan kommer Grekland med 125 och Italien med 117 procent. Studier visar att om skulden överstiger 90 procent påverkas tillväxten negativt.

Det mest sannolika scenariet är enligt Petersen en ”långsam och knagglig” tillväxt. Det tar tid för ekonomierna att växa och arbetsmarknaden fortsätter att vara svag. Det är 60 procents chans att det blir så. En annan mindre trolig utveckling är att stimulanserna dras tillbaka för tidigt och ekonomin sjunker ned i ett djupt hål.

Enligt Petersen finns det ett positivt scenario som består i att ” utvecklingsländerna drar rikare uppåt och vi får en stark och robust återhämtning. Det beror alltså på Kina, Indien, Ryssland och Brasilien om Sverige skall få en god ekonomi och låg arbetslöshet.

Inga kommentarer: