Per T Ohlsson har i Sydsvenskan den 5 dec. 2010 behandlat situationen i Korea under rubriken ”Farligast i världen”. Underrubriken har följande lydelse:” Ingenstans, inte ens i Mellan-östern, är tröskeln mellan en liten skärmytsling och ett storskaligt krig så låg som här”. Jag har själv behandlat Korea i en artikel med rubriken ”Koreakriget – en 1900-talstragedi”.(Sourze Yngve Karlsson sidan 8)
Korea och Vietnam har drabbats svårt av kolonisering, långvariga krig och delning av länderna. Korea var en japansk koloni mellan 1910 och 1945. Efter andra världskriget delades landet upp mellan segrarmakterna USA och Sovjet. De båda koreanska staterna upprättades år 1948. Både Nordkorea under Kim Il Sung och Sydkorea under Syngman Rhee gjorde anspråk att företräda hela landet. FN dominerat av USA erkände Rhees korrupte och impopulära regim som Koreas lagliga regering. Kriget började den 25 juni 1950 med att nordkoreanska trupper överskred gränsen (38:e breddgraden). I mitten av september höll sydkoreanerna och amerikanerna bara ett brohuvud runt Pusan längst i söder. Förstärkningar gjorde att den amerikanske befälhavaren MacArthur kunde gå till motoffensiv och i oktober trängde USA-trupper in i Nordkorea. När trupperna närmade sig kinesiska gränsen ingrep Kina och tvingade tillbaka de amerikanska trupperna till den 38:e breddgraden. Om dessa trupper hade gjort halt vid nordkoreanska gränsen kunde kriget tagit slut redan i oktober 1950 men på grund av intåget i Nordkorea skulle det vara till den 27 juli 1953 då ett vapenstillestånd kom till stånd. Någon fred har det inte blivit sedan dess.
Vietnam var ursprungligen en fransk koloni men gjorde uppror mot kolonialmakten och fick en fred 1954 som delade landet i Nord- och Sydvietnam där nord regerades av kommunisterna och syd av en USA-vänlig regim. Efter hårda strider lyckades kommunisterna ena landet 1975. Numera betraktas det enade Vietnam som en tigerekonomi. I det delade Korea är det bara Sydkorea som är en tigerekonomi medan Nordkorea är beroende av hjälp utifrån för sin försörjning.
onsdag 8 december 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar