I en artikel i Financial Times den 20 juli 2011 med rubriken ” India is too corrupt to become a superpower” framhåller artikelförfattaren Ramachandra Guha att Indien knappast kan bli en supermakt på samma sätt som Kina håller på att bli det.
Enligt vad sociologen Ashis Nandy noterar svävar Indien inte mellan kaos och stabilitet utan mellan hanterbart och ohanterbart kaos. Korruption förekommer i alla partier. När nuvarande premiärministern Manmohan Singh blev premiärminister för sju år sedan betraktades han som omutlig. Singh har dock varit nöjd med att sakerna har sin gång och har inte ingripit mot korrupta regeringskolleger. Vad som än förorsakar detta – om det beror på bristande självtillit eller politiskt beroende av Sonia Gandhi hans partiledare – har det i hög grad skadat hans och Indiens trovärdighet. Korruptionen är inte ny i Indien men detta allerstädes närvarande tillstånd är exempellöst.
De senaste tre decennierna har det talats om att reformera administrationen och domstolar från påverkan av nyckfulla politiker, hindra kriminella från att ställa upp i val och kompensera bybor för mark som förlorats vid industriella projekt. Korruptionsskandaler har gjort ett tillfälligt slut på talet om Indiens stjärnstatus och har också gjort slut på drömmarna om att hinna upp och till och med gå om Kina.
måndag 25 juli 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar