fredag 19 augusti 2011

Stopp i Kina förödande?

I SvD den 15 aug. 2011 hittar jag en intressant artikel skriven av Patricia Hedelius med rubriken ” Stopp i Kina förödande”. .Den var den bästa artikeln om världsekonomin som jag läst på länge.

Inledningen har följande lydelse.” Många företag har redan drabbats av hårdare lånevillkor som införts för att kyla av ekonomin. Räntehöjningar kan därmed fälla ekonomin med en ljudlig duns till marken.”.

En andra inledning har följande lydelse :” Skuldkrisen i Europa och USA har satt kapitalmarknader i gungning och hotar den ekonomiska tillväxten. Kinas betydelse ökar samtidigt men det finns frågetecken även för tillståndet för världens näst största ekonomi.”

Dessa frågetecken behandlar Jamil Anderlini i en artikel i Financial Times den 12 aug. 2011 med rubriken ” Behind harsh lectures over US debt, China is a sinner too”. Anderlini skriver att centralregeringen i Kina bara har en statskuld på 17 procent av BNP vilket är lågt jämfört med USA (87 procent) UK (80 procent) och Japan (210 procent). Till Kinas statsskuld måste räknas skulder som kommuner och städer upptar. Om man räknar in dessa skulle Kinas statsskuld vara uppe i 90 procent.

Om Kinas situation skriver Hedelius följande :” Kina kan därmed tvingas att överge sin valutastrategi för att koppla ett fastare grepp om inflationen…Egentligen är det hög tid för Kina att återigen höja ränteläget för att skära toppen av inflationen. Hittills har nämligen Kina köpt dollar för att undvika att yuanen stärks för snabbt….Under 2008 och 2009 ökade den inhemska upplåningen kraftigt för att elda på den inhemska tillväxten på direkt order från Peking.”

Behovet av räntehöjningar i Kina kan bli den främsta anledningen till att Kina inte ännu en gång, som 2008, kan bli ett draglok för världsekonomin. Dessutom är det alltför skuldsatt för att fortsätta infrastruktursatsningarna. För världsekonomin är Kina mycket betydelsefullt och ett stopp i Kina skulle bli förödande som framgår av rubriken..


Inga kommentarer: