tisdag 10 december 2013

Tyskland och Sverige liknar varandra.



När jag studerar Tysklands och Sveriges politiska och ekonomiska utveckling under -00-talet ser jag vissa likheter mellan länderna. Båda länderna hade handlingskraftiga socialdemokratiska ledare; i Tyskland Gerhard Schröder; i Sverige Göran Persson.

I Tyskland hade Schröder som förbundskansler 1998 till 2006 stramat åt ekonomin under namnet Agenda 2010. Trots detta har Tyskland inte uppnått Maastrichtkriteriet vilket förordade en statsskuld på 60 procent av BNP. Tyskland har nu 80 procent av BNP och Sverige har cirka 40 procent och Frankrike har 90 procent.

Både Tyskland och Sverige hade fram till sekelskiftet fallande resultat i skolorna. Sedan dess har Tyskland lyckats vända utvecklingen till det bättre medan Sverige har haft ett ständigt fallande resultat. Så här i efterhand kan man säga att Persson borde ha satsat mera på skolan och inte stramat åt ekonomin så mycket. Men det är lätt att vara efterklok. Budgetarna förhandlades fram mellan socialdemokraterna ,miljöpartiet och vänsterpartiet. Tyskland och Sverige liknar varandra när det gäller exportöverskott och detta förhållande hotas om skolornas resultat försämras i Sverige.

I Pisaundersökningen var Sverige inte enda landet bland de utvecklade länderna med svaga resultat. Nästan lika svaga resultat hade USA och Ryssland. Ryssland var känt för sina världsmästare i schack och detta berodde nog på att kunskaperna matematik var goda.   

Inga kommentarer: