måndag 19 april 2010

Sådan fader sådan son.

Jag läser med stort intresse en artikel av Martin Wolf i Financial Times den 18 april 2010 med underrubriken:” Martin Wolf pays tribute to the life and works of his late father, who was born in Wienna 100 yeas ago”. År 2005 skrev jag en artikel som byggde på en artikel av Martin Wolf med rubriken “ Blir det en krasch i ekonomin” (Sourze Yngve Karlsson sidan 9) När det gäller ekonomi kan jag hänvisa till min artikelserie Frihandel eller protektionism del 6 ( sidan 3). Där går att länka till de övriga fem artiklarna.

Edmund Wolf var född i Österrike – Ungern och där växte han upp. Han livnärde sig med att författa pjäser till teatrarna. 1937 flydde han till England och resten av den närmsta familjen tog sin tillflykt till Palestina. Eftersom släkten var judar dog resten av släkten i förintelsen.
Han gifte sig med en holländsk judinna och fick två söner Daniel och Martin. Han arbetade som organiserare av program på den tyska avdelningen av BBC och skrev kolumner i de tyska tidningarna Die Zeit och Süddeutsche Zeitung . Ett arbete om Hitler och hans generaler var alltför positivt till generalstaben och blev inte inspelat. Under 1979 gjorde han en film om vad som då kallades Sydrhodesia numera Zimbabwe. Då var den i dagarna avlidne Abel Muzorewa premiärminister. Den engelska regeringen ville inkludera rebellerna Mugabe och Nkomo i regeringen och så blev det i Lancaster House Agreement. Edmund Wolf sympatiserade med Muzorewa och anade redan då att Mugabe skulle bli en tyrann. Han sympatiserade aldrig med utopisk socialism och var knappast någon vänsterman.

Medan Martin Wolf växte upp anade han inte att han också skulle bli journalist. Av en tillfällighet vid 41års ålder blev han journalist. Han trodde att han skulle bli ekonom.

Inga kommentarer: