tisdag 30 augusti 2011

Tillväxtländerna går framåt på bred front.

I denna artikel utgår jag från två artiklar i SvD den ena en pessimistisk skriven av Andreas Cervenka den 28 aug. 2011 med rubriken ”En osund allians”.Den andra artikeln, som är mera optimistisk, har som författare Johan Myrsten och har som rubrik ”Tillväxtländerna går framåt på bred front” och var inne i SvD den 29 aug. 2011.

Underrubrikerna i Cervenkas artikel täcker väl innehållet i artikeln. De har följande lydelser:” Storbanker har vant sig vid att ständigt få hjälp av staten och dess hantlangare centralbankerna varje gång det krisar”. ” Det heliga förbundet mellan stat och kapital föder inte längre två vinnare utan två förlorare”. ”Pengar i utbyte mot beskydd. Så lyder den maffiadoftande överenskommelsen mellan stater och banker. Den har gjort båda parterna rika. Men när även beskyddarna nu behöver hjälp börjar detta farliga samarbete knaka i fogarna,”

I Myrstens artikel har underrubriken följande lydelse :” Tillväxtländernas betydelse ökar och dollarns dominans kan vara bruten år 2025 skriver Världsbanken i en studie. År 2050 kan Asien stå för halva världsekonomin och tre miljarder fler asiater leva i välstånd, men det finns många fällor på vägen, framhåller Asiatiska utvecklingsbanken i en annan framtidsvision.”

Enligt Asiatiska utvecklingsbankens studie Asia 2050 har Asien enorma utvecklingsmöjligheter men utvecklingen går inte på autopilot. Man varnar för ekonomisk, social och kanske politisk instabilitet. Sju asiatiska länder ( Kina, Indien, Indonesien, Japan, Sydkorea, Malaysia och Thailand) väntas leda utvecklingen och stå för 90 procent av Asiens BNP 2050.

Myrsten skriver :” Men ADB betonar att det finns många hinder mot att klara en så kraftig tillväxt så länge : stora inkomstklyftor inom och mellan länder, massiv urbanisering , dåligt styre, korruption, brist på insyn och demokrati, åldrande befolkning, gränskonflikter, energibrist, kamp om naturresurser, klimatförändringar och förstörelse av miljön.”

För att undvika en sådan utveckling måste Asiens länder ta sig an alla utmaningar och öka sitt samarbete. Asien måste ta ett större ansvar för den internationella gemenskapen och arbeta för ett öppet världshandelssystem och ett stabilt finanssystem.

Inga kommentarer: