måndag 6 februari 2012

Sveriges goda ekonomi.

Andreas Bergh och Magnus Henrekson har i DN den 30 jan. 2012 publicerat en intressant artikel med rubriken ” Sveriges goda ekonomi är inte bara alliansens förtjänst” Ingressen har följande lydelse : ” Vi menar att Sveriges goda ekonomiska utveckling startade långt innan alliansregering kom till makten. I snart 20 år har inflationen varit låg och stabil samtidigt som Sverige förvandlats till ett öppet och exportdrivet land med en skattekvot mycket lägre än förr.”

Den största förtjänsten till att Sverige har så stark ekonomi har Göran Persson och Centerns Olof Johansson som 1994 – 96 gjorde en stark åtstramningspolitik och som följdes av 16 strama budgetar tillsammans med miljöpartiet och vänstern.

En viktig reform var 1990 års skattereform som sänkte skattekvoten från 56 procent till i dag 10 procent lägre. Enligt artikelförfattarna är det viktigt att reformerna inte stannar av och det är nu som grunden läggs för framtida ekonomiska framgångar. Bland områden som behöver reformeras hör arbetsmarknaden där den höga arbetslösheten bland ungdomar och utrikesfödda är särskilt bekymmersamt. Försummar vi reformer i dag går det ut över de äldre, de anställda i äldreomsorgen och framtidens skattebetalare.

En orsak till att Tyskland också har en god ekonomi är det åtstramningspaket kallat Agenda 2010 som Gerhard Schröder och De gröna genomförde i början av 00-talet. Om länderna har en god ekonomi är i hög grad personfickcerat. För EU gäller det i hög grad för Göran Persson och Gerhard Schröder.

Inga kommentarer: