onsdag 6 februari 2013

Baltländerna räddade oss ur krisen.



I en artikel i Metro den 3 mars 2011 med rubriken ”Baltländerna räddade oss ur krisen” klargör Johan Norberg vilken tacksamhetsskuld Sverige står till de baltiska länderna.

Artikeln har följande inledning :” Det var inte Reinfeldt eller Borg som räddade oss ur finanskrisen, utan nedskärningar och hårt jobb i Baltikum, skriver Johan Norberg.”

Under krisen i Baltikum sjönk BNP med 15 procent och man väntade att länderna skulle devalvera sina valutor för att man lättare skulle kunna exportera sig ur krisen. Det faktum att man inte gjorde detta räddade de svenska bankerna, särskilt Swedbank som hade lånat ut mycket pengar. Lönerna sänktes med upptill 30 procent och sjukhus och skolor stängdes. Det slog hårt mot folket men förhindrade ett sammanbrott. De baltiska länderna kunde betala sina skulder.

Norberg skriver :” De tog vår smäll – och de gjorde det utan knot och utan upplopp, vilket många av dem förklarar med att de hade det betydligt värre under sovjetisk ockupation och har sett hur de kan skapa en bättre framtid genom att bita ihop på kort sikt. Nu växer ekonomierna åter igen och lönerna ökar.”

Balterna har till och med valt om de politiker som genomförde reformerna och Estland har infört euron som sin valuta.

Inga kommentarer: