söndag 26 maj 2013

Toppröta i Stora Enso.



I en artikel i SvD den 25 maj 2013 med rubriken ”Toppröta i Stora Enso och hos Wallenberg” behandlar Per Lindvall skandalen kring Stora Ensos köp av amerikanska Consolidated Papers

Artikeln har följande inledning :” Redovisningsskandalen i Stora Enso drar fram gamla lik ur Wallenbergarnas ostädade garderob, som ABB och ” Pirres” pension. Och en parallell till Vattenfalls Nuonförvarv. De två borde få var sin hedersplats i nordiskt näringslivs ” Hall of shame ”.”

När jag såg TV-programmet om Stora Enso blev jag förvånad över att Marcus Wallenberg med sin långa erfarenhet av att göra affärer på det internationella planet, kunde göra en så dålig affär och därtill begått rena olagligheter. Consolidated Papers köptes år 2000 och såldes 2007 med en förlust på 2.3 miljarder euro på aktieförsäljningen. Ansvaret vilar tungt på finska staten och den röstmässigt dominerande ägaren Wallenbergs stiftelser. Investors förre vd  Claes Dahlbäck var styrelseordförande och ledamot i bolagets finans- och revisionskommitté som granskade företagets affärer. Också Marcus Wallenberg som suttit i Stora Ensos styrelse sedan 1998 har ett stort ansvar för den dåliga affären.

Artikeln har följande avslutning :” En annan aktuell parallell till Stora Enso är förstås Vattenfalls hantering av förvärvet av holländska Nuon, en affär som i absoluta tal lär bli långt sämre än vad Stora Enso lyckades prestera.”



måndag 13 maj 2013

Medelklassen i Moskva.



I en artikel i SvD den 13 maj 2013 under rubriken ” Medelklassen i Moskva besatt av mammon” behandlar Anna – Lena Laurén förhållandena för den nutida medelklassen i Moskva. Jag har ofta hört talas om att ryska turister spenderar mycket i utlandet. I artikeln har jag delvis fått en förklaring till detta.

Laurén skriver : ” Vissa specifika element gör att ryska medelklassfamiljer ofta klarar sig på en lön. En av dem är låga bostadskostnader. Under sovjettiden fick alla gratis lägenheter och de har gått i arv till nästa generation. Samtidigt är lönenivån i Moskva hög i synnerhet för till exempel jurister och konsulter. Har man en gnutta tur kan man således bo flott och nästan gratis, få en lön högt över medelsnittet samt betala rysk platt skatt på 13 procent.
 Det innebär att man får pengar över. Väldigt mycket pengar över.”

Man kan verkligen undra hur detta för medelklassen gynnsamma läge kan sluta. Sjunkande oljepriser kan framkalla en försämrad levnadsstandard. Ett problem är att man inte sparar till framtida pension eller bereder sig för en standardsänkning. Just nu slösas allt omedelbart på saker, resor och upplevelser.

fredag 3 maj 2013

Åtstramningen är katastrofal.



I en artikel i SvD den 2 maj 2013 med rubriken ” Åtstramningen är katastrofal” redogör Per Lindvall för hur katastrofal utvecklingen är för världsekonomin.

Artikeln har följande inledning : ” Politiska företrädare och ledande ekonomer har föreskrivit både åt sig själva och andra den sämsta ekonomiska medicinen i rådande tider. Nu är det dags att lägga åtstramningsgiftet åt sidan….Den mest bokstavstrogna eleven i den rådande åtstramningsyran är ändå Sverige”.

Det första misstaget var att tillväxten i ekonomin skulle upphöra om skulderna översteg 90 procent av BNP. I själva verket är det så att om en ekonomi växer med tre procent så kan statsskulden öka med tre procent utan den statsfinansiella hälsan urholkas.

Enligt stabilitets- och tillväxtpakten fick inte EU-ländernas budgetunderskott överstiga mer än tre procent och statsskulden inte överstiga 60 procent av BNP. När såväl Tyskland som Frankrike underlät att följa kriterierna följde andra länder med svagare ekonomier efter. För Sveriges del är åtstramningen onödig eftersom vi har bara 34 procent av BNP i statsskuld. Trots detta följer regeringen ett överskottsmål på en procent över en konjunkturcykel. Detta infördes på 1990-talet efter den stora krisen för svensk ekonomi. Tack vare en förmånlig växelkurs kunde Sverige återhämta sig och de senaste åren har det varit reallöneökningar på 10 procent.

Nu kan man undra vem som blir först med att överge överskottsmålet. Blir det borgarna eller socialdemokraterna?