onsdag 5 juni 2013

Israels svarta guld.



I en artikel i Metro den 5 juni 2013 med rubriken ” Israels svarta guld förändrar regionen ” skriver Per Jönsson om Israels nyupptäckta skifferoljefyndigheter.

Artikeln har följande inledning : ” Nya omständigheter pekar på att Israel är det land som sitter på mest utvinningsbar olja per capita i världen. Utrikespolitiska Institutet skriver för Metro om en upptäckt som dramatiskt kan förändra maktbalansen i Mellanöstern.”

Israels tillgångar i form av skifferolja beräknas till cirka 250 miljarder fat. Störst tillgångar har USA med cirka en biljon fat och Kina med en tredjedel så mycket. Dessutom har stora gasfyndigheter upptäckts i östligaste Medelhavet och börjat exploateras av bland annat Israel. Man kan undra hur olje- och gasjättar  som Saudiarabien, Irak, Förenade arabemiraten kommer att handskas med den nya situationen.

Artikeln har följande avslutning : ” Att USA:s och övriga västvärldens oljeimportbehov från de oljerika arabstaterna kommer att avta drastiskt till följd av egen skifferbaserad olja lär också röra till maktrelationerna i Mellanöstern.”

Inga kommentarer: