onsdag 25 september 2013

Bilismen har nått sin kulmen.



I en artikel i Göteborgsposten den 28 aug. 2013 med rubriken ” Bilismen har nått sin kulmen” skriver Johannas Lagerfors om bilismens utveckling i världen.

Artikeln har följande inledning :” Befolkningen i rika länder kör bil i allt mindre utsträckning. Undersökningar tyder på att industrivärlden nu nått kulmen av resande.”

Jag har skrivit om detta i Sourze i oktober 2012 med rubriken ” Två tuffa år väntar? ” med en inledning med följande lydelse ” Orsaken till det ekonomiska raset är att människor inte vågar köpa dyrare kapitalvaror”.

Lagerfors skriver :” Trenden är densamma i rika länder världen över. Det finns över en miljard bilar i världen och i EU är fler än 12 miljoner människor anställning inom tillverkning, försäljning och service av bilar och andra fordon. Det motsvarar sex procent av den sysselsatta befolkningen. Men ökningen , som har varit stadig sedan mitten av förra seklet började stanna av för tio år sedan. Nu minskar antalet kilometer som vi reser med bil i storstäder i västvärlden. Fenomenet kallas peaktravel eller peak car när det handlar specifikt om biltrafiken.”

Försäljningsraset för södra Europa hade i september 2012 accelererat och för september månad detta år var det i Grekland minus 48,5 Spanien minus 36,8, Portugal minus 30,9 , Italien minus 25,7 och Frankrike minus 17,9 procent.

Så länge den ekonomiska krisen i Europa inte tar några avgörande steg mot en lösning kommer människor att hålla i sina pengar och inte köpa nya bilar. Och förmodligen håller de ännu hårdare i dem när biltillverkare nu börjar skära ned och avskeda arbetare.    

Inga kommentarer: