fredag 23 maj 2014

Kampen om välfärden har börjat.



Storföretagen och deras organisationer har i decennier målmedvetet arbetat för att omvandla den offentliga välfärden i Sverige till en vinstdriven marknad – och det har gått bra för dem. Sverige är ett land som uppvisar de flesta egenskaper som bruka krävas av en demokrati och har dessutom länge haft en stabil opinion för offentlig , icke vinstdriven välfärd. Trots detta har företagsintressena lyckats få igenom privatiseringar i internationell rekordskala.

Sent omsider har fackföreningsrörelsen börjat organisera sig för att motarbeta vinster i välfärden. Hur det skall bli avgörs i valet om ett halvår. För att bemöta kritikerna av de privata vinsterna har Vårdföretagen hyrt in en PR-firma som startat en kampanj för vad de kallar modern vård.

 Kampanjen visar också hur självförstärkande marknadsomvandlingen är. Det som för några årtionden sedan var idéer i huvudet på en grupp extrema ekonomer och ideologer bärs i dag upp av stora ekonomiska aktörer som är beredda att gå mycket långt för att försvara och utvidga sina intressen. 

Inga kommentarer: