fredag 9 november 2007

Hotar Putin världen?

Arkadij Waxberg har skrivit en artikel i SvD den 7 nov. 2007 med rubriken Rysk valrörelse i skräckens tecken". Artikeln har följande underrubrik:" Bara den obotligt naive kan tro på uppmaningarna som säger att " din röst avgör Rysslands öde". Rösten behövs – men bara för att ge ett intryck av massivt stöd för Putin, som är folkligt populär av den anledningen att han fått omvärlden att känna rädsla." Vilket skulle bevisas av Waxberg.
När jag läser artikeln kommer jag att tänka på Stefan Hedlunds profetior att Ryssland var på väg att gå under och att miljoner ryssarna kommer att fly från nöden till Västeuropa. Massflykten har uteblivit och det är snarare så att det är inflyttning till Ryssland än utvandring. Det är lika svårt att spå om framtiden nu som det var då men allting tyder på att Ryssland kan gå en ljus framtid till mötes. Det blir nog inget skräckvälde som antyds i artikeln. Hans artikel kommer mig att tänka den romerske kejsaren Vespasianus som sade följande:" Må de hata mig bara de fruktar mig." Det är väl en följd av att Ryssland under Jeltsin fick utstå hur mycket förödmjukelser som helst och nu inte behöver acceptera samma spott och spe. Man lovade att NATO inte skulle utvidgas till Östeuropa men lät genast dessa länder bli medlemmar i NATO. Man agiterade för att grannländerna skulle inta en fientlig hållning till Ryssland. Då kallades det en demokratirörelse som i Georgien t.ex. där man nu infört undantagstillstånd för att oppositionen gått ut på gatorna för att demonstrera sitt missnöje med den "demokratiska" regeringen och en oppositionell TV-station har också stängts. Så mycket var det bevänt med yttrandefriheten i landet. När Chavez stängde en TV-station i Venezuela blev det protester men jag hör inga sådana när det gäller Georgien.
Man kan verkligen tala om dubbelstandard. I Ukraina och Georgien har man demokrati men Ryssland är en diktatur. I Västeuropa vill man minska motsättningarna mellan länderna. I Östeuropa vill man öka motsättningarna mellan Ryssland och dess grannländer. Det är det gamla rysshatet som sticker upp näsan. Under Tsarens tid var det de ryska sågfilarna som man var misstänksam mot. Nu är det Putins män som man måste se upp med.
I min artikel "Putin och hans värld" på min blogg yngvekarlsson.blogspot.com har jag skrivit om några artiklar i Herald Tribune och Wall Street Journal där man tar upp Putins och Rysslands situation. En artikel med rubriken "Combustible Countries"(Endfängda stater) påstås att Rysslands minskande befolkning skulle skapa framtida problem för landet.
Waxbergs skriverier liknar Stefan Hedlunds för femton år sedan. Samma svartmålning av Rysslands framtid då som nu. Man påstår att Ryssland vill vinna respekt genom att skrämmas i stället för genom goda handlingar. I en artikel omnämns två "moderna" politiska fångar i Ryssland men man nämner inte att USA har upphört att tillämpa habeas corpus-akten och därför själva har tusentals moderna politiska fångar.
Waxberg avslutar artikeln på följande sätt.:" Ett talande bevis för Putins storhet är när mannen på gatan tillfrågas om anledningen till att han stöder Putin blir det oftast återkommande svaret:" Tack vara honom har hela världen blivit rädda för oss igen". Märk väl inte börjat respektera oss, utan bli rädda för oss! Denna relikt från Stalins tid, som vi trodde förpassats till historiens skräckkabinett av Gorbatjovs perestrojka har fått nytt liv./-/ I denna atmosfär förbereder sig landet för nästa val – i förvirring, apati och uppgivenhet som bottnar i en inre övertygelse som kan sammanfattas med orden : Jag kan ingenting påverka. Och den oreserverade tron på Putin. Putin har återskapat ett mäktigt Ryssland som skrider skräck i världen."
Den negativism som Waxberg ger uttryck för är förmodligen att hans liberala falang har lika litet inflytande på samhället som liberalerna har i USA. Den kristna höger i USA ser liberalerna som en samling omoraliska gudsförnekare som är värda största förakt. Det faktum att nyhetsprogrammen har blivit underhållning gör att folket i USA avskärmas från vad som händer i resten av världen. TV- bolagen styrs av annonsörerna på samma sätt som Putin styr rysk TV.
Herald Tribune den 9 nov. 2007 Rubrik:" Dissent and satire still alive in Russia." While the biggest puzzle over Russia´s parlamentary election i December may be simply the size of President Putin´s majority, dissent is by no mean dead./-/ But if satire or serious criticism has any effekt - beyond perhaps keeping malcontents a little happier - is not clear."

1 kommentar:

Anonym sa...

Givetvis ska Putins tilltag fördömas, men jag måste bara komma med en information: Venezuelas regering har aldrig stängt ner någon tv-station. RCTV sänder vidare, men inte via marknätet utan på kabel och satellit.

Pga att man aktivt deltog i kuppen 2002 uppdaterades inte deras marksändningslicens när den gick ut i våras. Sverige har för övrigt enbart tre stycken tv-kanaler i grundutbudet som finns i alla tv-kanaler, Venezuela tror jag har åtta eller nio.

Kanalen RCTV är med andra ord lika mycket nedstängd eller stoppad av regeringen som TV3 eller Canal+ är det i Sverige.