I Financial Times den 24 aug. 2009 med rubriken ” The risk of a double-dip recession is rising” skriver Nouriel Roubini om risken att världsekonomin genomgår en W –kurva.
Roubini skriver: ”I många utvecklade länder ( USA, Storbritannien, Spanien, Italien och andra euro-zone länder och andra ” emerging markets” mestadels i Europa är inte recessen över före årets slut. I andra utvecklade länder ( Australien, Tyskland, Frankrike, Japan) och de flesta ”emerging markets” (Kina,Indien, Brasilien och andra delar av Asien och Latinamerika ) har återhämtningen redan börjat.”
Artikeln har följande slutsats:” Det är två orsaker till en ökande risk för en ”double-dip” W-formad recession. De som formar politiken är dömda vilket man än gör. Om man tar underskotten på allvar och höjer skatten och skär i utgifterna kommer man att underminera återhämtningen och göra att ekonomin tippar över i stagdeflation. ( recession och deflation) ”
Det är just den situationen som Sverige befinner sig i. Man måste både gasa och bromsa. Hur man än gör blir det fel. Sverige befinner sig i samma grupp som Tyskland och Kina d.v.s. är relativt gynnad av situationen. Det beror knappast på den nuvarande regeringen att så är fallet. Det var i stället Göran Perssons regering som såg till att den svenska staten hade stora överskott i ekonomin. Det kunde ha varit bra att ha i dessa tider. I stället sänkte man skatterna för att det som man sade skulle löna sig bättre att arbeta. Nu måste man sätta in ams-åtgärder och utbildning av arbetslösa. Det var just denna politik man kritiserade den socialdemokratiska regeringen för att föra.
torsdag 27 augusti 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar