onsdag 6 januari 2010

Den globala utmaningen.

I en artikel i Financial Times den 3 jan 2010 med rubriken ”The new global super – rich no longer look so benign” skriver Chrystia Freeland om den tilltagande ojämlikheten i världens ekonomier.

Freeland skriver:” Den stora utmaningen av detta nya decennium är att ta hand om uppkomsten en global plutokrati, de högutbildade internationellt sinnade ”meritokrater ”,
som har varit vinnarna av globaliseringen och den teknologiska revolutionen. Uppkomsten av denna plutokrati är den oväntade och fortfarande inte observerade konsekvensen av starka politiska och ekonomiska förändringar skapande av vårt första decennium. Dessa revolutioner – kollapsen av kommunismen, spridningen av ekonomisk globalisering, påverkningen av Internet och massanvändningen av datorer – var när allt kommer omkring om att bryta barriärer. Berlinmuren föll och handelsrestriktioner lättades; teknologi gjorde information och kommunikation fri eller nästan så”.
Underrubriken har följande lydelse:” Krisen och recessionen har gjort gapet mellan plutokratien och resten av oss till ett politiskt pressande ämne.” Freeland skriver att den högsta en procenten i inkomstskalan fick 24 procenten av inkomsterna. Under tiden fick de lägsta 50 procenten bara 13 procent av inkomsterna, precis under hälften av den högsta en procenten.

Enligt min mening är det skatteparadisen som skapar ojämlikheten mellan människorna i världen. Att återinföra valutakontrollen är dock otänkbart. Det var problemen med de progressiva skatteskalorna som gjorde att jag förordat borttagandet av förmögenhetsskatten och värnskatten. Det kan bli minskande inkomster för staten i det långa loppet om man behåller de skatterna

Jag kan rekommendera att läsa följande artiklar på Sourze nämligen:””Avskaffa värnskatten ” (Sourze Yngve Karlsson sidan 3) ” Keynes kommer tillbaka”(sidan 3) och ” Jag tvivlar på globaliseringen” (sidan 7)”

Inga kommentarer: