fredag 22 januari 2010

Uppsving eller bakslag?

Per T. Ohlsson ger Sydsvenskan den 17 jan. 2010 de bästa förklaringarna hur ekonomin utvecklas som jag någonsin har läst under rubriken ”Uppsving eller bakslag?” Underrubriken lyder:” Det värsta ser ut att vara över. Med betoning på ser ut.”

Det är särskilt två saker som jag vill framhålla. Per T. Ohlsson skriver:”

1) En andra våg av bankhaverier är i alla händelser det sista världsekonomin behöver. Även här finns en varnande lärdom från 1930-talet. Det var först 1931 två år efter kraschen på Wall Street, som en djup konjunkturnedgång övergick i internationell depression. Anledningen var en bankpanik som startade i Österrike och spred sig till Tyskland.

2) Inom EU, i USA och även i Kina förbereds därför ”exitstrategier”, successiva reträtter från en expansiv finanspolitik. Men när skall omläggningen börja genomföras? Sker det för tidigt kan det bli nya problem i finanssektorn och nya efterfrågeras. Drar det ut på tiden undermineras statsfinanserna samtidigt som inflationstrycket växer, vilket i sin tur kan framkalla chockartade räntehöjningar. World Economic Forum varnar för det sistnämnda scenariet i en färsk riskrapport för 2010.”

Det kommer nog att bli intressant att se hur världsekonomin utvecklas under 2010-talet.

1 kommentar:

inger-sofia sa...

HEJ yngve.Kikade in på din sida För att kolla dig Om vad du skriver
Uppsving eller bakslag Mmm Det är frågan Mina tankar ,kan inte låta bli Att misstro De hurtiga ropen som skalla Att NU vänder ekonomin Nu kommer åter bättre dagar Förvisso kommer de Men bara till några Än mindre än förut Och klyftorna, kommer bara att öka För några kan inte ta för sig av det som skall räcka till flera Snart måste massan se Inse Manipulationens maktspel.Att om vi delar in människor i DOM och VI Och människor inte börjar tänka SJÄLVSTÄNDIGT Så kommer de aldrig att bli en värld för alla
Hoppas att DU har det bra KRAM