måndag 15 mars 2010

Hukou bör avskaffas.

I en artikel i Financial Times den 11 mars 2010 under rubriken China mismanages its rural exodus skriver David Pilling om ett missförhållande i Kina. Det är det s.k. Hukou – systemet som innebär att landsbygdsbefolkningen inte kan mantalsskriva sig i städerna. Förhoppningar om att det skall avskaffas har inte infriats. Även om det avskaffades har de lokala myndigheterna inte pengar till att förse dessa med bostäder, skolor som de nya stadsborna var berättigade till.

Den andra delen av artikeln behandlar hur städerna i Kina kommer att växa. De närmaste tre decennierna kommer stadsbefolkningen att växa med 500 miljoner. Kvar på landsbygden blir det 400 miljoner. 15 superstäder med vardera 25 miljoner invånare kommer att finnas i Kina. Man kan fråga sig vad alla dessa stadsbor skall syssla med, var de skall bo och hur kommunikationerna skall fås att fungera.

Det enda positiva med Hukou som jag kommer att tänka på är att det kanske förhindrar uppkomsten av slumområden som i Afrika och Latinamerika. Kinas premiärminister Wen Jiabao omnämnde vagt Hukou i sitt tal till den samlade Folkkongressen

Inga kommentarer: