måndag 8 mars 2010

Indien nästa tigerekonomi?

Indien framstår alltmer som en tigerekonomi när jag läser Financial Times. I denna tidning den 3 mars 2010 skriver David Pilling och Martin Wolf under rubrikerna India´s elephant charges on through the econonic crisis och India minister confident of reaching 10 % growth target mycket optimistiskt om Indiens framtidsutsikter. Dagen efter, den 4 mars 2010, vidareutvecklar Pilling under rubriken Subsidy reform can help India spend better hur Indien bör utvecklas för att nå högsta möjliga tillväxt.

Indien drabbades dubbelt 2009 av både den ekonomiska världskrisen och en dålig monsun. Trots detta växte ekonomin 2009 med 6,7 procent och väntas växa med 8,8 i år. För att bli av med fattigdomen i Indien fordras att man växer med 10 procent om året i flera decennier. Kina har haft en sådan tillväxt i tre decennier.

En sak som försämrar den ekonomiska utvecklingen och skapar budgetunderskott är subsidierna till livsmedel, bensin och konstgödsel.

Wolf skriver att ” Indien och Kina är gamla civilisationer. Men Kinas gamla stat har en kraftfull laglighet. Indien som stat är ung. Politik är en ständig förhandling. Demokrati är inte som en del menar ett hinder för Indiens utveckling utan ett nödvändigt villkor för statens existens. Trots alla besvikelser och misstag fungerar det politiska systemet.”

Inga kommentarer: