fredag 26 februari 2010

Haiti behöver familjeplanera.

I en insändare Financial Times den 24 febr. 2010 klargör John F. May och Jean-Pierre Guengant på ett övertygande sätt förhållandet mellan fattigdom och demografisk utveckling på Haiti under rubriken Haiti must tackle its high birth rate.

När Haiti blev självständigt 1804 uppskattas befolkningen ha varit en halv miljon invånare. Den växte sedan med 5 miljoner mellan 1804 och 1980 och med ytterligare 4,5 mellan 1980 och 2010. Befolkningstillväxten är 2 procent eller 200 000 per år. Det är ohållbart på längre sikt för ett så fattigt land.

Den som vill hjälpa Haiti befolkning uthålligt måste koncentrera sig på en fri och högkvalitativ familjeplanering. Haiti kan inte förlita sig på att grannländerna skall utgöra en säkerhetsventil för Haitis befolkning om regeringen där inte gör något för att minska folkökningen.

1 kommentar:

inger-sofia sa...

Hej Yngve
Det är väl det som är och blivit ett problem, lite var stans här i världen När människor tas om hand
tänks,planeras och fattas beslut åt.Då hämmas/sätts på sparlåga människors egen kapacitet/handlingskraft, tankeförmåga och kreativitet Till att komma på egna lösningar och ideer.Det skall vara/finnas en viss balans i ALLT Så tänker jag inger. :0) Kram