torsdag 18 februari 2010

Zonterapi

Jag har tidigare använt begreppet BRIC (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina) i positiv bemärkelse. I negativ bemärkelse använder Per T. Ohlsson begreppet PIGS ( Portugal, Italien, Grekland och Spanien) i en artikel i Sydsvenskan den 14 febr. 2010 under rubriken Zonterapi

Per T. Ohlsson skriver:” Vad PIGS har gemensamt är ineffektiva produktionsapparater, svaga statsfinanser och hög skuldsättning. Den grekiska statsskulden beräknas i år uppgå till 125 procent av BNP, långt över de 60 procent som stipuleras av EU…. Portugal, tyngt av stora underskott, styrs av en svag minoritetsregering. Italien, med en statsskuld som motsvarar 117 procent av BNP, misstänks för att liksom Grekland trixa med statistiken.

Om hur problemen skall lösas har Per T. Ohlsson följande att förtälja.:” Så hur skall EU lösa PIGS-problemet? För lösas måste det. En grekisk statsbankrutt, med oanade konsekvenser för övriga eurozonen, kan inte uteslutas. Enligt kreditvärderingsinstitutet Moody´s är Grekland ett av tio länder – Ukraina, Venezuela och Argentina ingår också i församlingen – som löper störst risk att haverera…..Grekland, som på det mest flagranta vis har misskött sin ekonomi, är i behov av operation, Istället blir det zonterapi.”

Om PIGS-krisen hade varit allmänt bekant tidigare hade nog inte Lissabonfördraget gått igenom. Man kan fråga sig vem som samordnar insatserna för att lösa krisen. Blir det europeiska rådets nye ” president” den tidigare belgiske premiärministern Herman Van Rompuy eller den nyss omvalde kommissionsordföranden José Manuel Barroso eller unionens roterande ordförandeskap – för närvarande Spanien.

Underrubriken i artikeln har följande lydelse:” Det är nog ganska klokt att stanna utanför eurozonen i ytterligare ett antal år,”

Inga kommentarer: