lördag 18 december 2010

Renminbi en världsvaluta ?

Den kinesiska valutan Renminbi, också kallad yuan, håller sakta på att internationaliseras. Det skriver Robert Cookson och Geoff Dyer om i Financial Times den 14 dec. 2010 med rubriken ” Yuan direction”. Underrubriken har följande lydelse:” Försiktigt men ändå välövervägt håller Kina på att internationalisera sin ekonomi en process som kan få en stor inverkan på handel, global finans och geopolitik.”

Renminbin håller på att bli global samtidigt som framtiden för euron är osäker. Till slut kan förändringen försvåra USA:s förmåga att låna i egna valutan. I Kina börjar man kalla renminbi för hongbi där man jämför egna valutan med USA:s greenback. Hong är röd på kinesiska. Världsekonomin rör sig sakta men säkert från greenback till redback. Det är förvånansvärt lite handel med renminbi med tanke på att den kinesiska ekonomin är den näst största ekonomin men det beror på att Kina har kvar valutakontrollen och har restriktioner när det gäller handel med valutor. En orsak till krisen i världsekonomin är att USA har kunnat låna ohållbart i den egna valutan.

I juli år startade handeln med Rmb och Malaysia blev det första landet som hade Rmb i sin valutareserv. Handeln ökade från ingenting för ett och ett halvt år sedan till 340 miljarder Rmb mellan juni och november. Avsättningar i Hongkong ökade med 45 procent till 217 miljarder Rmb i oktober. Kina försöker att utnyttja handeln med valutor i Hongkong som ett laboratorium där man kan uppmuntra internationella företag och investerare att handla i Rmb-noterade produkter. I framtiden kommer troligen Rmb att vara en världsvaluta.

Inga kommentarer: