måndag 31 januari 2011

Machiavellis betydelse för eftervärlden.

Jag har läst Fursten av medeltidspolitikern Niccolo Machiavelli (1469 – 1527). Han har nått odödlig ryktbarhet som förkämpe för ett fursteideal som innefattar självhävdelse och maktlystnad utan hänsyn till människors väl och kristna moralens lagar.

Jag skrev medeltidspolitikern men kunde ha tillagt att han också var en den nya tidens man. Han levde i slutet av 1400-talet och i början av 1500-talet. Det var då så mycket hände i världen. Boktryckarkonsten revolutionerade bokutgivningen och nya idéer fick snabbt allmän spridning. Nationalstater uppstod i England, Frankrike, Spanien och Ryssland men inte i Italien eller Tyskland. Orsaken till att Italien inte enades var att Frankrike i norr och Spanien i söder försökte att erövra landet. Tyskland sönderslets av det trettioåriga kriget och när kriget slutade 1648 lämnade det efter sig en mängd löst sammanfogade småstater där Preussen var den största staten.

Århundradena 14-1500-talen bildade ett förspel till vad som hände under 18-1900-talen. Under 1500-talet koloniserades den amerikanska kontinenten av nationalstaterna Spanien och England. Efter den franska revolutionen ökade nationalismen och på 1860- och 70-talen lyckades Italien och Tyskland bilda enade länder. Under 1800-talet koloniserades resten världen då framför allt Afrika och Sydasien blev europeiska kolonier. Den industriella revolutionen på 1800-talet hade samma betydelse för utvecklingen som boktryckarkonsten hade på 1400-talet.

När det gäller självhävdelse och maktlystnad utmärker sig 1900-talet med Lenin och Stalin i Sovjet, Mussolini i Italien och den som utmärker sig allra mest Hitler i Tyskland. De var alla motståndare till demokratin. I och med att Hitler och Mussolini förlorade andra världskriget kunde en demokratisering av världen i stort och en avkolonisering av Afrika och Asien äga rum. Nu i början av 2010 – talet pågår i Nordafrika en kamp mellan demokrati och islamism. Det är högst osäker om vem som skall avgå med segern.

Inga kommentarer: