fredag 18 februari 2011

Malliansen.

Per T. Ohlsson har skrivit ännu en intressant artikel i Sydsvenskan den 13 febr. 2011 med rubriken ”Malliansen”.

Uttrycket malliansen kommer av att Ohlsson anser att moderaterna tar för mycket plats i regeringen. Som exempel nämner han att moderata ministrar far till Davos och där prisar det svenska exemplet och samtidigt skriver artiklar i DN undertecknat av statsministern, finansminister Borg, utrikesminister Bildt och biståndsminister Gunilla Carlsson alla moderater. Samtidigt noterar de övriga borgerliga partierna väldigt låga siffror i opinionsundersökningarna. I demoskop noterar folkpartiet 5,9 procent, centern 4.0 och kristdemokraterna katastrofala 2,7 procent. Alla partier strävar efter att maximera sitt väljarstöd. Trots detta borde moderaterna visa en viss ödmjukhet för att dels regeringen förlorade sin parlamentariska majoritet, dels är moderaterna, om de vill fortsätta att regera efter 2014, beroende av att de mindre partierna klarar sig kvar i riksdagen.

För att gå övriga partier i regeringen till mötes kunde moderaterna gå med på att förändra arbetsrätten som åstadkommer höga trösklar på arbetsmarknaden och avskaffa värnskatten i praktiken är en straffskatt på utbildning som enligt en rad studier kostar mer än den drar in.

Trots att Sydsvenskan är en borgerlig tidning tycks Ohlsson föredra en regering där socialdemokraterna regerar med mittenpartierna. Han skriver om detta i följande ordalag.:” Om moderaterna fortsätter på solospåret kan det slutligen leda till allianssamarbetet spricker Vid närmare eftertanke behöver detta inte vara dåligt. De senaste sex, sju årens cementerade blockuppdelning rimmar illa med den tradition av breda uppgörelser, kohandeln, på 1930-talet till EU-medlemskapet på 1990-talet.”

Inga kommentarer: