onsdag 16 februari 2011

Per T. Ohlsson om politik.

Per T Ohlsson fortsätter att skriva intressanta artiklar i Sydsvenskan denna gång en artikel den 13 febr. 2011 med rubriken ”Malliansen”.

Orsaken till rubriken är att moderaterna börjar dominera i regeringen på de små borgerliga regeringspartiernas bekostnad. Per T. Ohlsson skriver följande :” Alla partier strävar efter att maximera sitt väljarstöd. Lika fullt har Moderaterna skäl att demonstrera en gnutta ödmjukhet… De borgerliga småpartiernas profileringsbehov lär orsaka återkommande slitningar under mandatperioden… En startpunkt skulle kunna vara de resonemang och rekommendationer som framförs av den senaste Långtidsutredningen när det gäller höga trösklar på arbetsmarknaden som försvårar för främst ungdomar och utlandsfödda samt värnskatten, i praktiken en straffskatt på utbildning som enligt en rad studier kostar mer än den drar in. Hittills har Moderaterna, måna om sin folkhemsimage, hållit emot de propåer om liberaliserad arbetsrätt och avskaffad värnskatt som kommit från andra partier.”

Ohlsson framstår som motståndare till blockpolitiken och skulle nog hellre se att socialdemokraterna gjorde upp med mittenpartierna. Han skriver:”
Om Moderaterna fortsätter på solospåret kan det slutligen leda till att allianssamarbetet spricker. Vid närmare eftertanke behöver detta inte vara dåligt. De senaste sex, sju årens cementerade blockuppdelning rimmar illa med den tradition med breda uppgörelser som har definierat svensk politik, från krisuppgörelsen, kohandeln, på 30-talet till EU-medlemskapet.”

Ohlsson kommer till följande slutsats :” Regeringen förtjänar gott betyg för sin krishantering. Men Moderaterna uppfyllda av sin ” samhällsbärande” roll borde erinra sig att de inte styr ensamma – och att de kan stoltsera med starka statsfinanser delvis tack vare tidigare socialdemokratiska regeringar som höll ordning på pengarna.”

Inga kommentarer: