onsdag 22 juni 2011

Det föds för många pojkar i Kina.

Joshua Kurlantzick har Financial Times den 13 juni 2011 recenserat Mara Hvistendahl bok “Unnatural Selection – Choosing Boys Over Girls and the consequences of a World Full of Men”.

Den artikeln fick mig att börja tänka på konsekvenserna av att det föds så många fler pojkar i förhållande till flickor. Normalt föds det 105 pojkar på 100 flickor. I Kina är förhållandet 121 till 100, i Indien och Vietnam 112 till 100 och i Albanien 110 till 100. Inom ett decennium kommer det att finnas 30 miljoner kinesiska män som inte kan finna en kvinna att gifta sig med.

För att mildra konsekvenserna av överskottet på män kan man tänka sig utvandring som en lösning. Jag läste i en tidning att skall finnas 800 000 kineser i Afrika och det kommer nu kineser i allt större skaror till Europa och Amerika. I Afrika beskylls kineserna för att inte anställa afrikaner vid infrastruktursatsningar. Till och med chaufförerna är kineser. Ett annat område som man kunde utvandra till är Sibirien som ju är nästan folktomt. Ryssland är nog bekymrat över en liknande utveckling.

En anledning till att det föds så många pojkar i förhållande till flickor är det traditionella åsikten att pojkar bättre kan försörja föräldrarna på ålderdomen. En annan orsak är ett barnspolitiken.

Inga kommentarer: