torsdag 16 juni 2011

Trotskijs betydelse.

Leo Trotskij har jag skrivit om i en rad artiklar. Bland dessa kan jag nämna ”Slaget vid Petrograd – en vändpunkt” och ” Rysslands bidrag till mänskligheten” (Sourze Yngve Karlsson sidan 8) I en under strecketartikel i SvD den 25 juni 2011 har Svante Nordin under rubriken” Leo Trotskij skapade sin egen mördare” behandlat samma ämne.

Nordins artikel handlar om Trotskijs olika val i livet som revolutionär, först det nära samarbetet med Lenin månaderna före revolutionen och senare skapandet av röda armén. Trotskij hade inget emot den röda terrorn från 1918 till i början av 1920-talet när kontrarevolutionen var som starkast. Nordin frågar sig om det var någon skillnad mellan trotskism och stalinism och han svarar att det var frågan om vem som borde leda landet som det gick skiljelinje mellan Trotskij och Stalin. En annan skiljelinje var frågan Socialismen i ett land eller om Sovjet måste invänta en revolution i de högst utvecklade länderna.

Om trotskismens betydelse skriver Nordin följande :” Trotskismen blev aldrig någon framgång. Den så kallade Fjärde internationalen som grundades under Trotskijs överinseende utmärkte sig framför allt för ständiga partisplittringar. Någon utmaning mot de stalinistiska kommunistpartierna åstadkom trotskisterna aldrig. Trotskijs position blev också med viss nödvändighet absurd och dess absurditet stack även de trognaste anhängare i ögonen. Trotskijs livsverk var att genom novemberrevolutionen och segern i inbördeskriget mer än någon annan näst Lenin ha bidragit till skapandet av Sovjetunionen.”

Inga kommentarer: