torsdag 1 mars 2012

Hur går det med euron?

I en artikel i Metro den 21 feb. 2012 med rubriken ”Det förljugna eurodramat” kritiserar Göran Greider eurons uppkomst som gemensam valuta för de europeiska länderna.

Han missar dock den kanske främsta anledningen till eurons nuvarande svårigheter. Den var att de främsta länderna inom eurosamarbetet Tyskland och Frankrike tillät sig att bryta mot den viktigaste principen nämligen att budgetunderskottet inom EU får vara högst 3 procent av BNP och statsskulden högst 60 procent av BNP. När dessa länder ostraffat kunde bryta mot dessa normer blev det lättare för de sydeuropeiska länderna att följa efter. I början av 00-talet genomförde den tyske kanslern Gerhard Schröder ett ekonomiskt sparpaket kallat Agenda 2010 vilket kom att särskilja den tyska ekonomin från övriga EU.

Om detta skriver Greider följande : ” Men Tyskland är i själva verket en obehagligt aggressiv exportekonomi, vars styrka pumpats upp artificiellt av just eurosystemet. I skydd av en billig euro och genom hålla reallönerna tillbaka pumpade Tyskland upp sina muskler. Tyska banker blev stinna och lånade hejvilt ut pengar till exempelvis Grekland där problemen kunde växa i skydd av en ränta som grekerna själva inte hade någon makt över.”

Att kritisera eurosystemet har inte med vänster och höger att göra. Själv är för eurosystemet och jag hoppas att man på något sätt förmår reda ut problemen med valutan.

Inga kommentarer: