måndag 26 mars 2012

Statsfinanserna bäddar för rysk tillväxt.

I en artikel i SvD den 24 mars 2012 med rubriken ” Statsfinanserna bäddar för rysk tillväxt” skriver Jan Blomgren att den ryska ekonomin är i förvånansvärt gott skick. ” Medan många länder tyngs av ekonomiska problem visar Ryssland oväntat bra siffror och mycket talar för en ekonomisk tillväxt på minst fyra procent de kommande åren” skriver Blomgren.

EU:s mål när det gäller statsskulden är att den skall vara högst 60 procent av BNP. Här är statsskulden i några europeiska länder: Grekland 165 Italien 120 Frankrike 90 Tyskland 80 Norge 44 och i Sverige 40 procent av BNP. Den ryska statsskulden är – åtta procent. Statsfinanserna i Ryssland är således bra. Budgeten är balanserad och det sker en ekonomisk tillväxt.

Ett orosmoln för den ryska ekonomin är att landets ekonomi i så hög grad är beroende av oljepriset. 50 procent av intäkterna i budgeten kommer från export av olja och gas. Budgeten balanserar på ett oljepris runt 120 dollar/fat och skulle det bli en dramatik sänkning ned mot 70 dollar/fat blir det stora problem

Till de mörka molnen hör flykten av kapital. I fjol handlade det om 84 miljarder dollar. Samtidigt har Ryssland en ovanligt stor valutareserv. 500 miljarder dollar är tredje bäst i världen Bara Kina och Japan har bättre siffror.

Inga kommentarer: