onsdag 19 februari 2014

Det våras för världsekonomin.



I en artikel i Dagens Industri den 18 februari 2014 med rubriken Det våras för världsekonomin är lite mer optimistisk när det gäller utvecklingen av ekonomin globalt.

Jag börjar med att ange skuldsättningen som procent av BNP: ” Japan 243, Grekland 156, Italien 127, USA 106 , Euroområdet 95 , Frankrike 93 , Tyskland 80 och Sverige 38 procent av BNP. Enligt Maastristfördraget bör skuldsättningen inte överstiga 60 procent. Till och med Tyskland som anses ha en god ekonomi överskrider det uppsatta målet medan Sverige med råge underskrider målet.

I artikeln framhåller man att nivån på skulden inte har någon avgörande betydelse för tillväxten i ekonomin. Man skriver :” Det här är goda nyheter för världsekonomin. Många av de globala tungviktarna, som USA, Japan, EMU och Storbritannien har skuldkvoter som ligger oroande högt – kring eller över 90 procent av BNP. Men enligt IMF:s prognoser kommer skuldnivåerna i de här tongivande ekonomierna att stabiliseras eller till och med sjunka de närmaste fem åren. Det gäller även Japan som sticker ut med en statsskuld på över 240 procent av BNP.”

Det viktiga är att inte till varje pris hålla nere skuldnivåerna i händelse av externa störningar utan att ha en trovärdig plan för hur skuldnivån på medellång och lång sikt ska hållas i schack.

Artikeln har följande slutsats:” För den rika delen av världen betyder det att det är hög tid att ta en allvarlig funderare på hur kostnaderna kopplade till en åldrande och mer vårdkrävande befolkning ska hanteras.”

Inga kommentarer: