lördag 14 februari 2009

Frihandel eller protektionism del 6.

I en artikel i SvD den 13 febr. 2009 under rubriken "1873 års kris satte världen i gungning" skriver Waldemar Ingdahl en hel del om frihandel och protektionism. Jag har behandlat denna fråga i artikelserien "Frihandel eller protektionism"
Under 1860-talet infördes frihandel i en rad länder framförallt Storbritannien och Frankrike. 1873 års kris hade sitt ursprung från att kreditinstituten beviljade lån till obemedlade på samma sätt som hände i USA i början av 2000-talet.Lindahl skriver:" Det var operahusens, winervalsernas, boulevardernas och de magnifika byggprojektens tid. Europa hade börjat taga tillväxten för givet." Då kom den stora kraschen.
Lindahl skriver vidare:" Staterna försökte möta krisen genom att bryta frihandelssystemet och ta till protektionism för att rädda vacklande industrier. Kanslern Otto von Bismarck införde tullar 1879, den franska republiken gav upp Napoleon III:s frihandelsåtaganden.och 1888 vann Benjamin Harrison presidentvalet i USA på en protektionistisk politik Sverige antog förhållandevis måttliga tullar. Endast Storbritannien behöll en frihandelspolitik.:"
Den långa depressionen bidrog till antisemitism, militarism och kolonialism och ledde fram till första världskriget. Den som vill veta mera om följderna kan läsa artikeln i SvD.

1 kommentar:

Yngve Karlsson sa...

Det skall vara 13 febr 2009 inte 13 dec./Artikelförfattaren/