onsdag 6 maj 2009

Thatcher och Marx.

Under rubriken "Lady Thatcher would despise today`s vision." skriver Maurice Saatchi i Financial Times den 4 maj 2009 om Thatcher förmodade åsikter om dagens politiska utveckling. Han skriver " att alla vill bli odödliga som få är, men Margaret Thatcher är det….(-)
Liksom förkämparna av liberal demokrati Locke, Rousseau och Jefferson ansåg hon att en regering som bygger på de styrandes välvilja och som behandlar undersåtarna som barn är den största tänkbara despotism och det förstör all frihet."
I samband med detta kommer Saatchi in på annan odödlig person nämligen Marx:" Karl Marx`s achievement was to claim "human dignity" for the left. Lady Thatcher`s achievement was to recapture those words for Conservatism.( Karl Marx bedrift var att kräva " mänsklig värdighet" för vänstern. Lady Thatchers bedrift var att återta dessa ord för de konservativa.)"
När man jämför Thatcher och Marx när det gäller odödlighet anser jag att Marx var mest betydelsefull för världens utveckling.
Marx har jag redan behandlat i två artiklar nämligen :" Om Karl Marx hade levat i dag." (Sourze, Yngve Karlsson sidan 6) och " Jag har läst Marx Kapitalet på nytt"( sidan 4)
Konservatism har jag behandlat i artiklarna:" Konservatism och nyliberalism" (sidan 7) och "Konservatism till historiens sophög" (sidan 7)
I detta sammanhang kan det vara på sin plats att också läsa artikeln "Förnuft och dogmatism" (sidan 6)
I bokhyllan hittar jag de tre banden av Kapitalet och dessutom Mats Dahlkvists bok "Att studera Kapitalet". Det är intressant att närmare undersöka de tre bandens tillkomsthistoria. Första bandet utkom 1867 medan Marx fortfarande levde. Det andra utkom 1885 två år efter Marx död. Det färdigställdes av Friedrich Engels. Engels måste ha varit en mycket vital åldring när han kunde slutföra utgivandet av tredje bandet vid 74 års ålder år 1894. Boken är på 872 sidor så det kan inte ha varit lätt att färdigställa den.
Konservatism har varit förknippad med 1900-talets stora katastrofer. Första världskriget förorsakades av extrem nationalism och det andra av extrem rasism. Både nationalismen och rasismen kan förknippas med konservatism. Marxismen är starka motståndare till båda dessa företeelser liksom religiös fundamentalism. Det visade sig i Jugoslavien när marxismen hade förlorat makten över själarna blev det inbördeskrig på grund av nationalismens återkomst som samlande idé.

Inga kommentarer: