söndag 26 juli 2009

Kina överger ett-barnspolitiken?

I en artikel i Financial Times den 25 juli 2009 med rubriken " Shanghai calls on chosen couples to exceed China´s `one child` limit." skriver Patti Waldmeir om Kinas nya politik i befolkningsfrågan. Jag har skrivit om Kina och Indien befolkningspolitik i artikeln " Indien passerar Kina i befolkningsmängd". (Sourze Yngve Karlsson sidan 8)
Det är den ökande andelen äldre bland befolkningen som fått myndigheterna att tänka om. Av Shanghais befolkning är 21 procent 60 år eller äldre vilket var dubbelt mot nationella genomsnittet. Om ett par kommer från ett-barnsfamiljer får man ha två barn. För minoritetsfolk som tibetaner och uigurer gäller inte någon barnbegränsning.
Ett problem är att barn antas att hjälpa föräldrar på deras ålders höst. Ibland gäller det också far- och morföräldrar. Man befarar t.o.m. arbetskraftsbrist i Shanghai men man väntas lösa det genom migration.
En likartad utveckling som den i Shanghai har också Hongkong och Singapore genomgått då man först uppmuntrat att ha få barn har följts av fallande födelsetal när lönenivåerna blivit lika höga som i västliga länder.

Inga kommentarer: