I en artikel i SvD den 2 dec.2009 av Carl Johan Gardell under rubriken Chiang Kai-shek har fått en sen revansch uppvärderas enligt min mening den före detta härskaren i Kina i alltför hög grad. Först förlorade han större delen av Kina till Japan och sedan förlorade han hela Kina utom Taiwan till kommunisterna. Dessa bedrifter tyder inte på ett framgångsrikt ledarskap över ett folk. Japanerna hade erövrat nio tiondelar av landets industriella potential och ungefär 80 procent av vapenindustrierna i Kina. Jämför då med Kinas ingripande i Korea 1950 då man hindrade USA från erövra Nordkorea. Det var troligen också Koreakriget som säkrade Taiwan självständighet genom att amerikanska flottstyrkor började patrullera Formosasundet.
Gardells försök att ärerädda Chiang imponerar inte på mig. Chiang var nog en av 1900-talets mest misslyckade ledare. Att Taiwan fått en så bra utveckling beror inte på honom utan på att Taiwan var en japansk koloni mellan 1895 och 1945 och japanerna byggde ut skolväsendet och näringslivet. Konfiskerade japanska egendomar som omfattade två tredjedelar av öns odlade jord såldes ut på fördelaktiga villkor. Dessutom var de ca 2 miljoner kineser som följde med Chiang till Taiwan från fastlandet relativt välutbildade. Även med dåliga ledaregenskaper kunde han och hans son inte misslyckas. Chiang föddes 1887 och dog 1978. Sonen Chiang Ching-kuo dog 1988. Då hade inte något steg mot demokrati tagits. Det skulle dröja till 1994 innan demokratiska val genomfördes på Taiwan. Stödet från taiwaneserna fick han genom den omfattande jordreform som han inte kunde genomföra på fastlandet på grund sitt stöd från rika kineser. Tanken att återerövra fastlandet fick han avstå ifrån och det är i stället Kina som vill återta Taiwan.
Om det nuvarande Taiwan har jag skrivit en artikel med rubriken Taiwan – en del av Kina. (Sourze.Yngve Karlsson sidan 9) , Bör USA försvara Taiwan (sidan 9) och Taiwan gör upp med sitt förflutna .(sidan 5) Sedan jag skrev artikeln har presidenten Chen Shui-bian hamnat i fängelse på grund av ekonomiska oegentligheter och Kuomintangs partiledare Ma Ying-jeou blivit president. Han har förbättrat förbindelserna mellan Kina och Taiwan. Nu behöver man inte längre ta omvägen över Hongkong när man reser till Kina. Detta har haft goda effekter på Taiwans ekonomi vilket framgår av en artikel i Financial Times den 10 dec. 2009 under rubriken Taiwan real estate blooms as investment tide turns.
lördag 12 december 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar