måndag 7 december 2009

Folkökningen - det största klimathotet.

I DN den 3 dec. 2009 under rubriken Se kvinnorna skriver Hans Bergström om den snabba folkökningen i världens fattiga länder. Jag har behandlat samma tema i en artikel på Sourze under rubriken Indien passerar Kina i befolkningsmängd (Sourze Yngve Karlsson sidan 9)

I min artikel på Sourze behandlar jag behovet av familjeplanering. Hans Bergströms artikel är skriven med tanke på klimataspekten. För att befolkningen skall reproduceras fordras det att kvinnorna har 2,1 barn per kvinna.

Bergström skriver följande:” Det (västerlandet) har nu en stationär befolkning. Ingen som helst ökning beräknas ske av antalet människor i Storeuropa, Japan och USA mellan 2009 och 2050. Europa beräknas minska sin befolkning med 104 miljoner under dessa årtionden, Japan minska med 33 miljoner och USA – med sin stora invandring – öka med 132 miljoner. Netto plus / minus noll. Även Kina har fått stopp på den naturliga folkökningen. Antalet barn per kvinna i fertil ålder är nu i Kina nere i 1,79. På sikt, med en lång bromssträcka, minskar därmed Kinas befolkning.

Indien, däremot, ligger alltjämt på 2,72 barn per kvinna och beräknas öka sin befolkning med hela 500 miljoner mellan 2009 och 2050. Och så har vi afrikanska länderna som Etiopien(6,2), Angola (6,12), Zambia (5,15), Nigeria (4,91), likaså stora muslimska länder som Afghanistan (6,53) Pakistan (3,60) och Saudiarabien (3,83)Ett land som Etiopien beräknas öka sin befolkning från 83 miljoner till 278 miljoner år 2050.”

I Bergstöms artikel framhåller han betydelsen av att kvinnorna får en större plats i samhället. Om kvinnorna bestämde över sina egna kroppar skulle folkökningen avta och staternas befolkning få en högre levnadsstandard. Sverige bör som ordförandeland i EU sätta kvinnors rätt högt på agendan för FN:s klimatkonferens i Köpenhamn.

Inga kommentarer: