onsdag 19 maj 2010

Sjunkande valuta bra för EU.

I en ledare i Financial Times den 17 maj 2010 med följande rubrik:” Nothing shameful about weak euro” med underrubrik” Common currency`s fall is good for eurozone economy” förklaras att nedskrivningen av EURO:n bara är positiv för EURO-länderna.

En artikel i Sourze med rubriken ”Vi bör stanna utanför eurozonen tills den blir stabil”hade följande underrubrik:” Ett problem med eurozonen är att den inte är ett optimalt valutaområde. Det bör råda likartade förhållanden när det gäller produktionsstruktur, konjunkturmönster och finanspolitik och dessa bör konvergera över tid för att undvika asymmetriska störningar.”

Per T. Ohlsson skriver i Sydsvenskan den 14 febr. 2010 med rubriken Zonterapi följande:” Tanken är att ekonomierna i eurozonen med tiden konvergerar så pass mycket att risken för asymmetriska chocker undanröjs, det vill säga störningar som slår hårdare mot vissa länder än mot andra. Men dit är det långt.”

Den sista uppskattningen att dit är det långt var en felbedömning av Per T. Ohlsson. EU har drabbats av en svår asymmetrisk chock. Grekland var i behov av en operation men behandlades med zonterapi

Inga kommentarer: