onsdag 4 augusti 2010

Kapitalism och fängelser del 3.

En artikel i SvD den 3 aug. 2010 med rubriken ”Fängelse är det bästa skyddet vi har” fick mig att börja läsa mina gamla artiklar om fängelser. Aktuella är i första hand Kapitalismen och fängelser 1 och 2 (Sourze Yngve Karlsson sidan 11).

Johan Wennström har skrivit artikeln där han förebrår Storbritanniens justitieminister Clarke för att han vill spara in på fängelserna. Clarke säger att fängelserna inte fungerar och det inte håller att låsa in fler och fler brottslingar eftersom den typen av straff inte tycks påverka graden av återfall i kriminalitet. Jag förstår inte hur det kunde ha blivit så att en konservativ ledamot i regeringen förordar ett annat synsätt än det vanliga. Labourregeringen med Blair i spetsen sade sig vara hård mot kriminalitet och dess orsaker det vill säga att också ta hänsyn till sociala förhållanden vilket man beskyllde de konservativa att inte göra. Det är alltså den upp och nedvända världen.

Om kriminaliteten i USA skriver jag följande:” Vogel visar att trenden för antalet fångar i USA per 100 000 invånare mellan åren 1925 till 1974 var 106. Sedan 1975 fram till 2000 har den siffran stigit till 478 det vill säga 450 procent över genomsnittet mellan 1925 och 1974 och det sitter för närvarande över två miljoner i fängelse i USA,”

För en liberal måste det vara en styggelse att så många är frihetsberövade i USA och vad bidrar det inte till budgetunderskotten i USA och Storbritannien.

Inga kommentarer: