torsdag 22 september 2011

Vad väst kan lära av Kina.

I en artikel i DN den 31 aug. 2011 recenserar Sverker Lenas med följande rubrik ” Vad väst kan lära av Kina” Loretta Napoleonis bok med titeln ” Made in china. Den nya ekonomiska supermakten”.

Är Kina en iskall diktatur eller en pragmatisk enpartistat som botar recessionen med att satsa på infrastruktur och alternativa energikällor ? På denna frågan svarar Lenas på följande sätt:” Enorma satsningar på vägar, kollektivtrafik och förnybar energi – närmast att betrakta som en green new deal – räddade tillfälligtvis Kina från recession och väst från depression.”

Kan Kina återigen rädda ekonomin i väst från en oundviklig recession. Det är inte troligt men man kan kanske rädda sig själv från en recession. Åtgärdspaketen vid krisen 2008 ägnas i boken en intressant jämförelse. Väst valde att pumpa in pengar i finanssystemet med det enda konkreta resultatet att bankerna kunde göra sina bonusprogram ännu mera generösa. I stället för nedsippringseffekt fick vi en statsskuldkris.

Lenas kommer till följande slutsats :” Så visst kan man hitta invändningar mot denna bok. Men det hindrar inte att Napoleonis punkteringar av våra ofta uppblåsta Kinaschabloner är både frigörande och belysande. Hennes strävan efter en djupare förståelse för denna uråldriga och annorlunda kultur kommer inte ur påklistrad humanism, utan ur en övertygelse att väst har en del att lära. (..) Steg ett under läroprocessen kan nog vara att överge vår självrättfärdiga bild av ett iskallt, diktatoriskt Kina i motsats till ett upplyst, demokratiskt väst. Kanske går skiljelinjen snarare mellan en pragmatisk enpartistat och en halvblind finansoligarki.”

Inga kommentarer: