fredag 21 december 2007

Om noll-summe-ekonomins faror.

Martin Wolf har i Financial Times den 19 dec. 2007 skrivit en artikel med rubriken:" The dangers of living in a zero-sum world economy".
Han inleder med "att vi har levat i en "positive-sum" världsekonomi under de senaste två decennierna. Han fortsätter med att han tror" att det är orsaken till att demokrati har blivit politisk norm, imperier har gått under, lagligt slaveri och träldom har försvunnit, och ett mått av välstånd har infunnit sig nästan överallt. Vad menar vi med "positive-sum" ekonomi? Det är en ekonomi där alla kan få det bättre och realinkomsterna per capita stiger oupphörligt."
Wolf frågar i artikeln hur länge detta kan vara och vad som händer om det upphör. Klimatförändringen och energisäkerheten ställer dessa frågor på sin spets. En noll-summe-ekonomi leder oundvikligen till förtryck hemma och plundring i utlandet. I traditionella bondesamhällen går överskottet till ett lyxöst levnadssätt hos en elit. Ett sätt att öka välståndet var att stjäla från andra länder.
Övergången till en " positive-sum"-ekonomi förändrade allt detta och eliten började tillåta att massorna fick rösträtt och mänskliga rättigheter och det faktum att man inte använde tvångsarbetskraft gjorde förändringen ännu lättare. Likaså erbjuder en "positive-sum" global värld upphörandet av det permanenta tillståndet av krig från de förmoderna samhällena. Världshandeln bidrar alltid till en"positive-sum" effekt men utbytet av kombinationen fredlig inre utveckling och internationell handel är långt mycket större.
Kina och Indien bygger nu sin legitimitet på inre ekonomisk utveckling och fredlig internationell handel. Wolf frågar sig om tiden av plundring är över. Det är här klimatförändringen och energibristen uppenbarar den nuvarande ekonomiska utvecklingens begränsningar.
Wolfs slutsats blir följande:" For if there are limits to emissions, there may also be limits of growth. But if there are indeed limits to growth, the political underpinnings of our world fall apart. Intense distributional conflicts must re-emerge indeed, they are already emerging- within and among countries./-/ But it is vital for hopes of peace and freedom that we sustain the positve-sum world economy."
Wolf:" För om det finns begränsningar i utsläpp kan det också bli begränsningar i tillväxt. Men om det verkligen blir begränsningar i tillväxten skulle det politiska understödet för vår värld falla samman. Häftiga omfördelningskonflikter kommer verkligen att återuppstå – inom och mellan länder./-/ Men det är viktigt för fredshoppet och friheten att vi vidmakthåller en "positive-sum" världsekonomi."
Slutklämmen blir:" The condition for success is successful investment in human ingenuity. Without it, dark days will come. That has never been truer than it is today."(Förutsättningen för framgång är en framgångsrikt utnyttjande av människans uppfinningsförmåga. Utan detta kan vi se framför oss dystra tider. Det har aldrig varit sannare än i dag.)

Inga kommentarer: