måndag 8 juni 2009

Framtidens" brain-drain."

I en artikel i Financial Times den 2 juni 2009 med rubriken "US and Europe face prospect of new brain drain " intervjuas Manpower chef Jeff Joerres av Hal Weitzman.
Joerres kritiserar företagens sätt att göra sig av med personal vid en lågkonjunktur. Det kan bli svårt att hitta lämplig personal när konjunkturen vänder uppåt igen. Han säger följande:" It´s not just Irish going back to Ireland or Indians going back to India" he says" It´s Americans saying:` Mumbai is not so bad and when I go there I get a standard of living that`s acceptable to me`You`ll see more of that."("Det är inte bara irländare som åker till Ireland och indier åker till Indien," säger han" Det finns amerikaner som säger:" Mumbai är inte så dåligt och när jag åker dit finner jag att levnadsstandarden är acceptabel för mig. Du kommer att se mera av detta."
Joerres säger följande:" Vi var arroganta när det gällde att fånga in de smartaste människorna i världen för att vi var det bästa alternativet.." Nu kan man välja andra städer t.ex. Shanghai, Dubai, Qatar och Abu Dhabi. Det är städer som amerikaner tävlar med i kampen om de bästa hjärnorna.
Slutsatsen blir följande:" This is a global labour market. If you see migration back to Mexico, India, China some of the vestern countries could be really adversely impactly by brain-drain that they didn´t quite anticipate." (Detta är en global arbetsmarknad. Om du ser migrationen tillbaka till Mexico, Indien och Kina så kunde västvärldens länder bli ogynnsamt påverkade av ett "brain-drain" som man inte kunde förutse.)
Artikeln visar på oväntade problem för västvärldens företag. Man kanske inte får tillgång till de bästa hjärnorna i framtiden. Det blir kanske ett "brain-drain" från den rika världen till den tredje världen.

Inga kommentarer: