torsdag 4 november 2010

Kina och Rom.

Jag har nu läst Tore Jansons bok Romarinnor och romare som handlar om livet under antiken. Jag blev mycket intresserad av Romarriket när jag studerade latin på latinlinjen på ”spyken” i Lund 1961. Det intresset har aldrig lämnat mig sedan dess och jag har skrivit ett antal artiklar om antiken.

För 2000 år sedan fanns det två högt utvecklade kulturer nämligen Rom och Kina. För Kinas del skulle kulturen nå en hög nivå flera gånger sedan dess men man hade oturen att nå en bottennivå just när västerlandet nådde sin hittills högsta nivå under 1800-talet. Det är först de senaste 25 åren som Kina börjar gå ikapp västerlandet i ekonomisk utveckling.

Jag har också läst Bonniers världshistoria femte bandet som handlar on Romarriket. För att beskriva Kinas och Roms förutsättningar har jag tagit följande citat från boken:” Först efter den stora krisen vid mitten av 200-talet fick den romerska staten en tyngd som kan jämföras med det kinesiska rikets statsapparat, Även då har det romerska ämbetsmaskineriet emellertid beräknats till bara 30 000 personer mot 130 000 i Kina. Romarriket hade inte ekonomisk styrka nog att bära dessa 30 000…Den ena barbardynastin efter den andra tvingades konstatera, att den inte kunde uträtta något utan kinesiska ämbetsmän. De uppslukades därför av kineserna medan däremot barbarerna i väst kunde bygga egna stater på Romarrikets ruiner, Innanför rikets gränser fann de stöd från landsmän som hölls som slavar av romarna medan slavarbetskraft bara spelade en begränsad roll i Kina.”

Utan Rom hade Europa kunnat ha liknat Afrika eller Mellersta Östern i fråga om kulturell och ekonomisk utveckling. Det hade varit klaner som hade styrt i samhällena i löst organiserade stater. Rom hade när det var som störst en miljon invånare och när det var som minst på 1300-talet bara en bråkdel av det invånarantalet. Staden var en ruinstad.

Den romerska republiken 506 – 27 f. Kr. och kejsardömet 27 f.Kr till 476 e.Kr.( Västrom) 1453 (Östrom) utgjorde mönster för 1700-talet statsbyggare. Det amerikanska upproret (1776) mot den engelska kungen stimulerades av läsning av antika författare. USA:s författning liknar den som fanns i den romerska republiken med senaten och representanthuset som de viktigaste beståndsdelarna. Också den franska revolutionen hämtade sina främsta idéer från den romerska republiken med konsuler som högsta styresman. Napoleon var förste konsul och sedan kejsare i Frankrike från 1804. Tsar och kaiser härstammar från Caesar och kejsardömet var idealet för konservativa samhällen.

Inga kommentarer: