måndag 9 januari 2012

Afrika behöver arbetstillfällen och infrastruktur.

En artikel i DN den 8 jan. 2012 med rubriken ” Det är arbetstillfällen och infrastruktur Afrika behöver” skriven av Emma Löfgren fick mig att läsa mina gamla artiklar i Sourze om Afrika. De skrev jag 2006 och har följande rubriker ” Varför är Afrika så fattigt?” och ” Kvinnorna – Afrikas hopp”. (Sourze Yngve Karlsson sidan 12).

Löfgren skriver :” Afrika ska vara en resurs och inte en börda. Välgörenhet i all ära men det som behövs är jobb, handel och investeringar. Det anser Rosa Whitaker, som har arbetat med kontinenten i 30 år och äntligen börjar se en ljusning. Jag kan inte nog betona att det är arbetstillfällen och infrastruktur som Afrika behöver.”

En positivare syn på Afrika intar Hans Rosling i sin artikel i DN den 5 jan.2012 med rubriken ”Läs på! Världen har förändrats”. Jag hade tänkt att skriva en artikel med anledning av den artikeln men Tobias Jepson hann före när han skrev artikeln ”Hans Rosling berättar inte hela sanningen”. Liksom Tobias anser jag att Rosling är för positiv om situationen för världens fattiga. Han tar upp förhållandet i Bangladesh som exempel där barnen dör vid födseln i 61 fall av tusen och kvinnorna dör i 1 av 51 födslar. Det föds 2,5 barn per kvinna i Bangladesh. Motsvarande siffra i de stora muslimska länderna är 3,5 i Pakistan, 2,6 i Indien, 2,1 i Indonesien och bara 1,7 barn per kvinna i Iran (lägre än i Sverige).

Rosling anser att vi bör sluta med att tala om i-länder och u-länder. Hälften av världens befolkning bor nu i medelinkomstländer med mellan 1 000 och 10 000 dollar växelkurs per person i BNP.

Rosling avslutar artikeln på följande sätt :” Biståndet bör snabbt fokuseras på de 2 miljarder som bor i låginkomstländer för att hjälpa de fattigaste att genomgå samma positiva utveckling som biståndet redan hjälpt de flesta att få del av. Vi får då en frisk, kunnig och stabil världsbefolkning som förhoppningsvis använder jordens resurser på ett varsamt sätt, väljer sina ledare, undviker krig samt köper svenska varor och tjänster.”

Inga kommentarer: