lördag 14 januari 2012

Valet i USA.

Per T. Ohlsson har skrivit ännu en bra artikel i Sydsvenskan den 8 januari 2012 med rubriken ”En galen kavalkad”.

Inledningen har följande lydelse : ” Den sociala rörligheten uppåt så central för amerikanarnas självbild, håller på att avstanna.” Den svenska underklassen har större möjligheter till avancemang än den amerikanska. Den amerikanska drömmen, föreställningen om att hårt arbete är det enda som krävs för socialt avancemang är hotad. I början av december begav sig president Obama till Osawatomie i Kansas för en informell kampanjstart.

Ohlsson skriver : ”Resmålet var noga utvalt, liksom budskapet : jämlikhet. Här, i Osawatomie , höll Theodore Roosevelt ett berömt tal 1910 kring begreppet ” a square deal ”, en rättvis giv. Det var dundrade Roosevelt dags för hårt arbetande amerikaner att få sin beskärda del av landets ymniga resurser.”

Den långa kavalkad av galna presidentvalskandidater i det republikanska partiet inleds med den självutnämnde familjekandidaten Rick Santorum som ifrågasätter evolutionen, är motståndare till preventivmedel och har profilerat sig som hysterisk homofob. Han vill bomba Iran så fort det bara går.

Texasguvernören Rick Perry skryter med avrättningsrekord och är mot aborter även vid våldtäkt och incest. Han har demonstrerat svindlande okunnighet i TV-debatter.

Libertarianen Ron Paul anser att USA:s ekonomiska problem kan lösas om inkomstskatten och centralbanken skrotas. Han har också gjort en rad rasistiska utspel..

Newt Gingrich har flera svagheter : ombytlighet, tvivelaktig privatmoral, en fallenhet för groteska överdrifter samt självdestruktiva tendenser i kombination med gigantomani.

Favoriten Mitt Romney framstår i detta sällskap som relativt balanserad. Romney har övergivit tidigare toleranta ståndpunkter när det gäller de homosexuellas rättigheter och aborter och gör vildsinta utfall mot Barak Obama. Men retoriken har ännu inte övertygat partiets ultrakonservativa och religiösa gräsrötter : de uppfattar inte mormonen Romney som renlärig.

Inga kommentarer: