torsdag 8 december 2011

Internatskolans anda skall fostra makthavare..

I en under strecket-artikel i SvD den 3 december 2011 under rubriken ” Internatskolans anda ska fostra makthavare” skriver Petter Sandgren om förhållandena på Lundsbergs internatskola.

Jag har själv gått två år på internatskola när jag studerade vid Högalids folkhögskola 1954 och 1955..Vi var betydligt äldre eftersom man måste vara 18 år för att få gå i folkhögskola. Vi skulle fostras till att bli bra och välutbildade arbetare. Flickorna kunde fortsätta med sjuksköterskeutbildning. För min del gjorde det att det blev lättare att ta realexamen.

Inledningen av Sandgrens artikel har följande lydelse : ” Inspirationen till den sadistiska kamratfostran vid bland annat Lundsberg som just nu debatteras flitigt kommer från engelska elitskolor som Eton. Syftet var där att skapa framtidens makthavare. De svagare skulle foga sig under tystnad – och de allra svagaste sållas bort.”

Av inledningen att döma verkar inte Lundsbergs internatskola vara särskilt sympatisk eller i takt med tiden. Med en årsavgift på 200 000 är det inte så många som har råd att gå där. Den kamratfostran som man bedriver där närmar sig pennalism och är knappast att rekommendera för en någorlunda modern människa. För att bevara skolans uppfostrarideal har ägandet överförts till tidigare elever i form av en stiftelse. Denna stiftelse består av före detta elever vilka förmodas ha trivts tillräckligt mycket för att engagera sig i skolans framtid.

Slutsatsen har följande lydelse : ” Den styrande gruppens mål blir därmed lätt inriktat mot att bevara och inte att förändra. En förändring av Lundbergs traditionsbundna ritualer eller organisatoriska utformning riskerar att strida mot den gemensamma tradition som före detta elever och Föreningen Gamla Lundsbergare ofta lyft fram som Lundsbergs kärna.”

Inga kommentarer: