” Det svarta guldet ska rädda kommunismen på Kuba” är rubriken på en artikel i DN den 27 dec. 2011 skriven av Erik de la Reguera.
En kinesiskbyggd oljerigg med namnet Scarebeo bogseras just nu till Kuba. Det internationella intresset är så stort att vissa bedömare har börjat tala om en regelrätt oljerusch. Utvecklingen följs noga av USA eftersom utvinningen skall ske bara ett tiotal mil från Floridas kust. Miljövänner och exilkubaner anser att den kubanska satsningen på att utvinna olja och gas kan få stora konsekvenser för regionen – ekonomiskt, miljömässigt och geopolitiskt.
Om hur stora fyndigheterna skriver de la Reguera följande ” Redan 2004 uppskattade USA:s Geological Survey att omkring 4 600 miljoner fat råolja och 280 miljarder kubikmeter naturgas fanns inom Kubas territorialvatten. 2008 hävdade Kubas regering att reserverna i själva verket kunde vara fem gånger så stora. Det skulle göra Kuba till nästan lika stor oljenation som USA. Problemet är att oljan finns på mer än 1700 meters djup. Utvinningen blir därför mycket dyr – och framförallt – riskabel.”
Man har börjat tänka på vad ökade oljeinkomster kan innebära för landet. Det första man då kommer att överge är den dubbla valutan och att befolkningen får tillgång till betydligt fler varor i stället för bara livets nödtorft. I dag är Kuba konkursmässigt och beroende av subventionerad olja från Venezuela.
torsdag 29 december 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar