måndag 26 december 2011

Ryssar minns Sovjet med blandade känslor.

I en artikel i DN den 23 dec. 2011 med rubriken ”Ryssar minns Sovjet med blandade känslor” skriver Ingmar Neveus om hur dagens ryssar ser på upplösningen av Sovjetunionen som ägde rum för 20 år sedan.

Artikelns inledning har följande lydelse : ” På söndag (25 dec.) har tjugo år gått sedan Sovjetflaggan halades från Kremlmuren för sista gången. Då bytte 293 miljoner människor enpartistaten och planekonomin mot demokrati och marknad. I dag är de inte säkra på att det var en förändring till det bättre.”

På frågan ”Det är en stor olycka att Sovjetunionen inte längre existerar” håller 50 procent med och 36 procent håller inte med. I stället för en unionsstat blev det 15 självständiga stater. Jag har sett ett TV-program om det amerikanska inbördeskriget. Huvudfrågan i detta krig var att hålla samman unionen där Sydstaterna ville lämna unionen för att de ville ha slaveriet kvar. Att segra i detta krig kostade 600 000 människor livet. Att upplösa Sovjetunionen kostade förvånansvärt få människoliv. Det var i första hand i Tjetjenien och i kriget mellan Armenien och Azerbajdzjan som kostade människoliv vid upplösningen av unionen. I Ryssland bor det i första hand ryssar men fortfarande finns ganska många nationella minoriteter i dess hängd.

På frågan ” Var skiftet från statskontrollerad till marknadsekonomi bra eller dåligt?” svarar 42 procent bra och 45 procent dåligt. Som synes har marknadskonceptet inte slagit igenom på allvar.

På den tredje frågan ” Vem löser landets problem bäst – en demokratisk regering eller en stark ledare.” På denna fråga väljer 32 procent en demokratisk regering och 57 procent vill ha en stark ledare. Trots att Ryssland i Putin har haft en stark ledare har man inte kommit till rätta med korruptionen. Landet är, tillsammans med andra före detta Sovjetstater Europas mest korrumperade och i nivå med fattiga afrikanska länder.

På den fjärde frågan ” Var skiftet från enpartistat till flerpartisystem bra eller dåligt?” svarar 50 procent bra och 33 procent att det var dåligt. Resultatet visar att flerpartisystemet är dåligt förankrat.

Inga kommentarer: